
Neutrofile zalewają patogeny wybielaczem
7 marca 2018, 06:15Neutrofile zalewają bakterie toksycznym koktajlem. Występuje w nim m.in. kwas podchlorawy, składnik środków wybielających.

Ołówek i kawałek papieru – to wystarczy by stworzyć czujniki monitorujące stan naszego zdrowia
13 lipca 2020, 21:10Pewnego dnia będziemy mogli monitorować stan swojego zdrowia używając do tego celu... ołówka i rysując nim urządzenie bioelektroniczne. Tak przynajmniej obiecują naukowcy z University of Missouri, którzy dowiedli, że ołówek i kawałek papieru to wszystko, czego potrzeba, by stworzyć urządzenie do monitorowania stanu zdrowia.

Afty: Co warto wiedzieć o tej bolesnej dolegliwości? Objawy i sposoby leczenia
11 października 2024, 16:13Aftowe zapalenie jamy ustnej oraz afty nawracające to przypadłości, które mogą dotknąć zarówno dorosłych, jak i dzieci. Powodują dyskomfort i dolegliwości bólowe, a ich leczenie może okazać się wyzwaniem. Jak poznać aftę i jakie są rodzaje tych zmian w jamie ustnej? Dowiedz się, jakie są możliwe sposoby leczenia aft i dowiedz się, jakie są ich przyczyny.

Maniok zamiast kwasu
5 marca 2007, 18:33Chemicy z krajów rozwijających się będą wkrótce mogli zastąpić kosztowne reagenty dużo tańszymi substratami roślinnymi.

Drabina czy sprężyna?
20 października 2008, 20:05Nić DNA jest znacznie bardziej elastyczna, niż dotychczas sądzono. Odkrycie może mieć niebagatelne znaczenie dla badań z zakresu biologii molekularnej i genetyki.

U źródeł zbolałej cywilizacji
27 kwietnia 2010, 21:44Spożycie środków przeciwbólowych wzrasta - alarmują naukowcy. A te przecież szkodzą i uzależniają. Odkrycie mechanizmu powstawania bólu pozwoli na stworzenie nowych, nieuzależniających środków przeciwbólowych. To świetna wiadomość dla osób cierpiących na ciężkie i przewlekłe choroby.

Mleko kozie - kolejny produkt funkcjonalny
18 maja 2011, 16:01Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie wykazali, że kozie mleko korzystnie wpływa na zdrowie. Co więcej, jego skład bardzo przypomina skład mleka ludzkiego.

Jak sobie zjesz, tak się wyśpisz
7 lutego 2013, 14:17Naukowcy ze Szkoły Medycznej Perelmanów Uniwersytetu Pensylwanii wykazali, że określonymi składnikami diety można próbować wyjaśnić zarówno krótki, jak i długi sen i że u ludzi spożywających szeroką gamę produktów wzorce snu są najzdrowsze.

Zmniejszony lęk społeczny u ludzi, którzy jedzą dużo fermentowanych pokarmów
11 czerwca 2015, 10:02Amerykańscy naukowcy wykazali, że młodzi dorośli, którzy jedzą więcej fermentowanych pokarmów, mają mniej objawów lęku społecznego. Wpływ był największy w grupie genetycznego ryzyka fobii społecznej (oceniono je, mierząc poziom neurotyzmu).

Nowa metoda "łatania" głowy
13 marca 2017, 13:43Za pomocą specjalnego materiału ze zmodyfikowanymi komórkami naukowcy zreperowali otwór w czaszce myszy. Daje to nadzieję pacjentom z ciężkimi urazami głowy czy nowotworami czaszki, w tym twarzoczaszki.